24 kwietnia 2015

Sałatka Coleslaw w wersji light

surówka z kapusty i marchewki
Sałatka Coleslaw w wersji light
Zapewne znacie sałatkę Coleslaw, błyskawiczna do przygotowania, z prostych składników dostępnych o każdej porze roku. Biała kapusta, marchewka, cebula i słodko – kwaśny sos majonezowy.  Dziś u mnie wersja light tej sałatki, podana z sosem jogurtowym z awokado. Już za chwilę pojawi się na straganach młoda kapusta i marchewka, z których tak przygotowana surówka smakuje pysznie :- )

22 kwietnia 2015

Błyskawiczna jaglanka

kasza jaglana na słodko
Błyskawiczna jaglanka
Jak pewnie wiecie bardzo lubię kaszę jaglaną. Staram się jeść ją jak najczęściej, nie tylko na obiad :- ) Przepis na jaglankę śniadaniową znajdziecie już na blogu, ale dziś przepis na jej błyskawiczną wersję. Wystarczy, że kaszę ugotujecie dzień wcześniej, a rano dodacie do niej gorące mleko, ulubione świeże lub suszone owoce i pestki – pyszne śniadanie gotowe w kilka minut. I jeszcze jedno, warto podczas gotowania kaszy dodać odrobinę kurkumy, nada jej to piękny złocisty kolor.

17 kwietnia 2015

Pstrąg faszerowany kaszą z grzybami

Pomysł na zdrowy, bardzo smaczny rybny obiad. Pstrąg faszerowany niepaloną (białą) kaszą gryczaną z leśnymi grzybami, porem, pachnącego pietruszką i tymiankiem. Jeśli nie macie pod ręką leśnych grzybów (ja znalazłam jeszcze paczkę w zamrażalce), możecie użyć pieczarek. Farsz jest bardzo smaczny i jak dla mnie może stanowić osobne danie :- ) Ryby pieczone są w wysokiej temperaturze niezbyt długo (około 15 minut), dzięki temu pozostają  delikatne i soczyste.

Składniki:
  • 4 pstrągi
  • 75 g niepalonej kaszy gryczanej
  • 500 g świeżych lub mrożonych grzybów (podgrzybków lub prawdziwków, ewentualnie pieczarek)
  • 1 duży por
  • 1 łyżka oleju lub masła klarowanego
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • ½ łyżeczki suszonego tymianku
  • pieprz cytrynowy
  • sól

Dodatkowo:
  • 4 gałązki pietruszki
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz cytrynowy
  • tymianek
  • papier do pieczenia
  • wykałaczki

Kaszę gryczaną ugotować na sypko (jedną porcję kaszy zalać 2 porcjami wrzątku, ze szczypta soli; gotować ok. 15 minut do wchłonięcia wody, odstawić w ciepłe miejsce).
Por pokroić i zeszklić na ½ łyżce oleju – przełożyć do miseczki. Grzyby pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na złoto na pozostałej ilości tłuszczu, doprawiając sola i pieprzem. Do grzybów dodać ugotowaną kaszę gryczaną, por, posiekana natkę pietruszki, tymianek. Farsz doprawić solą i pieprzem.

Pstrągi umyć, osuszyć. Boki ryb przeciąć w dwóch miejscach  na krzyż. Każdą rybę oprószyć sola, pieprzem cytrynowym, napełnić farszem i spiąć wykałaczką. Pstrągi ułożyć na papierze do pieczenia, posypać tymiankiem, skropić oliwą, na wierzchu ułożyć po gałązce zielonej pietruszki. Ryby piec w piekarniku nagrzanym do 250°C, w zależności od wielkości  przez 15 – 20 minut.
Podawać z ulubioną sałatą i cząstkami cytryny.

Smacznego :- )

Kaloryczność 1 porcji ( 1 pstrąg) - 351 kcal
Białko - 45g
Tłuszcz - 12g
Węglowodany - 17,5g
Błonnik - 4g


Jeśli lubicie ryby pieczone w piekarniku zapraszam, żebyście zapoznali się 
z innymi przepisami na blogu


 


16 kwietnia 2015

Odrywane ciasto drożdżowe z nutellą

Kiedy zobaczyłam to drożdżowe ciasto od razu miałam wielką ochotę je upiec – wygląda niezwykle i okazało się, że wcale nie jest trudne do wykonania. Ciasto upiekłam z domową "nutellą" (przepis znajdziecie tutaj) , wyszła z tego pyszna, niezbyt słodka drożdżówka idealna do popołudniowej kawy. 

Składniki:
200 g mąki pszennej
200 g mąki razowej orkiszowej
½ łyżeczki soli
50 g cukru
20 g świeżych drożdży
50 g masła
2 łyżki kawy inki
3 jaja
150 ml mleka

Dodatkowo:
½  - ⅔ szklanki domowej "nutelli"
2 łyżki cukru  trzcinowego Dark Muscovado



Masło roztopić w garnku i ostudzić.
Drożdże rozkruszyć i wymieszać z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i kilkoma łyżkami mąki. Zaczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (około 15 minut).

Pozostałą mąkę, wymieszać z inką, resztą cukru, jajkami, solą, roztopionym masłem i wyrośniętym zaczynem. Wyrobić elastyczne ciasto, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu aż podwoi swoją objętość. Prostokątna formę keksówkę o długości ok. 30 cm, wysmarować masłem.

Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i rozwałkować na podsypanej maką stolnicy na prostokąt o wymiarach ok. 30x 60 cm.  

Ciasto posmarować domowa nutellą (rys. nr 1).

Ciasto pokroić na 6 pasków, wzdłuż krótszego boku (rys. nr 2).

Paski ciasta ułożyć jeden na drugim (rys. nr 3).

Pasek ciasta pokroić w poprzek na 6 kawałków (rys. nr 4).

Kawałki ciasta ułożyć bokiem w keksówce (rys. nr 5). Formę przykryć lianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia (ciasto powinno wypełnić keksówę).

Wyrośnięte ciasto posypać cukrem  trzcinowym Dark Muscovado (rys. nr 6).

Ciasto piec w nagrzanym piekarniku do 180°C i piec około 30 – 35 minut. Jeśli ciasto zbyt przypieka się od góry, przykryć je folią aluminiowa. Po upieczeniu ciasto pozostawić w formie na około pół godziny, następnie ostudzić je na kratce.


Smacznego:- )


Źródło przepisu : Domowe wypieki  


 






8 kwietnia 2015

Koktajl "Jumpin' Monkey"

Jakie koktajle lubicie najbardziej? Dla mnie najsmaczniejsze to te, ze świeżych letnich owoców, których nie mogę już się doczekać. Na szczęście co raz bliżej lata, truskawek, malin, wiśni… Ponieważ na nasze owoce trzeba jeszcze poczekać, dziś proponuję Wam zamiast porannej kawy pyszny koktajl „Jumpin’ Monkey”. Zmiksowana dobra kawa z kakao, bananem, jogurtem i mlekiem daje niezły zastrzyk energii na cały dzień.

Składniki:
  • 1 banan
  • 50 ml espresso lub ulubionej mocnej kawy
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • ½ jogurtu naturalnego
  • 100 ml zimnego mleka

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka miodu

Wszystkie składniki koktajlu zmiksować na gładką masę.
Jeśli to konieczne dodać więcej mleka i dosłodzić miodem.

Smacznego:- )




3 kwietnia 2015

Zupa chrzanowa

Krem chrzanowy
Zupa chrzanowa
Pyszna, rozgrzewająca i błyskawiczne zupa chrzanowa, która może zastąpić tradycyjny żurek  na wielkanocnym stole. Do zagęszczenia zupy użyłam mojej ulubionej kaszy jaglanej, ale jeśli jej nie lubicie możecie zastąpić ją ziemniakami. Tymczasem biegnę ozdabiać mazurki – Junior, już czeka bo nasze ulubione zajęcie :- )

Wszystkim, którzy tu zaglądają,  już dziś życzę wspaniałych, słonecznych i radosnych Świąt Wielkiej Nocy !

Dietetyczny sos tatarski

Dziś jeszcze jeden pomysł na bardzo lubiany w moim domu sos tatarski , ale tym razem w wersji „light”. Sos ten obowiązkowo pojawia się co roku na wielkanocnym stole jako pyszny dodatek do jaj i mięs. W tym roku sos tatarski z dodatkiem aromatycznych ziół: koperku, pietruszki i rzeżuchy. Jeśli nie lubicie, któregoś ze składników po prostu pomińcie go w przepisie. Jak Wam się podoba taki odchudzony sos tatarski?

Majonez dietetyczny

majonez z serka wiejskiego
Majonez dietetyczny
Majonez to nieodzowny dodatek do jajek, sosów i sałatek, jednak ma jedna wadę – jest bardzo kaloryczny. Dla osób, które walczą ze zbędnymi kilogramami, albo po prostu dla tych, które chcą się zdrowo odżywiać, dziś przepis na dietetyczny majonez bez dodatku oleju. W smaku bardzo zbliżony do tradycyjnego majonezu, warto więc po niego sięgnąć w czasie zbliżających się świąt wielkanocnych :- )

2 kwietnia 2015

Babka marchewkowa

babka wielkanocna
Babka marchewkowa
Jak ja lubię takie błyskawiczne i smaczne ciasta :- ) Pyszna babka marchewkowa z dodatkiem startej skórki pomarańczowej i kwaskowatego  lukru pomarańczowego. Babka ma wspaniały żółty, słoneczny kolor, który na pewno wprowadzi Was w radosny nastrój, mimo mało wiosennej aury;- ) W przepisie marchewka jest zmiksowana bardzo drobno na puree, co powoduje, że nie jest ona wyczuwalna w cieście. Za to dzięki niej ciasto jest wilgotne i delikatne. Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocną  babę gorąco polecam ten przepis :- )

1 kwietnia 2015

Tort kawowy Mocha

tort o smaku kawowym mocha z czekoladą
Tort kawowy Mocha
Jeszcze jeden przepis na pyszny tort, który może zagościć na Waszych świątecznych stołach. Tym razem tort kawowo – czekoladowy, z delikatnym, puszystym biszkoptem i lekkim kremem. Ciasto nie jest zbyt słodkie i na pewno będzie smakowało wszystkim wielbicielom kawowych smaków. A jeśli lubicie ciasta z dodatkiem kawy może zainteresują Was przepisy na kostkę alpejską, tort opera, babeczki kawowo-czekoladowe lub na orzeźwiający tort cappuccino z malinami.