19 maja 2015

Papryka faszerowana kaszą jaglaną

 Lubię faszerowane warzywa nie tylko dlatego, że pysznie smakują i  można je łatwo przygotować, ale też pięknie wyglądają na stole:-)  Czym można nadziewać? Wszystkim co przyjdzie nam do głowy. Nie byłabym sobą gdybym nie dodała do farszu mojej ulubionej kaszy jaglanej.  Dziś więc przepis na paprykę szpiczastą faszerowaną kaszą jaglaną, piersią kurczaka i suszonymi pomidorami – smacznego :- )

Składniki (3 porcje):
  • 6 papryk szpiczastych
  • 1 pierś kurczaka
  • 1 por
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 100 g ugotowanej kaszy jaglanej*
  • 6 – 8 suszonych pomidorów w oleju
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka suszonego czosnku niedźwiedziego

Dodatkowo:
  • 2 łyżki twardego sera np.: Parmezan, Corregio, Bursztyn

Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błon i pokroić w niezbyt dużą kostkę. Kurczaka oprószyć solą, pieprzem, 1 łyżeczką słodkiej papryki i 1łyżką suszonego czosnku niedźwiedziego - wymieszać. Por pokroić w półplasterki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju rzepakowego i usmażyć mięso. Dodać pokrojony por i podsmażać kilka minut aż będzie miękki. Do mięsa dodać pokrojone w paseczki suszone pomidory i kaszę jaglaną. Całość chwilę podgrzewać, mieszając. Całość jeśli to konieczne doprawić solą pieprzem, papryka i czosnkiem niedźwiedzim. Farsz ostudzić.

Paprykę szpiczastą umyć, przeciąć wzdłuż i usunąć pestki. Faszerować kaszą jaglaną z mięsem. Ułożyć je w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Paprykę zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez 30 – 35 minut. Jakieś 5 minut przed końcem pieczenia papryki posypać serem.
Paprykę podawać z ulubioną surówką i sosem jogurtowym.

*100 g ugotowanej kaszy jaglanej to ok. 40 g suchego ziarna.
  Przepis jak ugotować kaszę jaglaną znajdziecie tutaj .

Smacznego:- )


 





zBLOGowani.pl

1 komentarz :

  1. Robiłam już nadzianą paprykę ale nie wpadłam na to żeby nadziać szpiczastą paprykę, fajnie to wygląda :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń