20 marca 2015

Surówka z brukselki

Bardzo już tęsknię za świeżymi, soczystymi, pełnymi smaku warzywami i owocami. Niestety jeszcze trochę muszę na nie poczekać, póki co próbuję wycisnąć z dostępnych warzyw jak najwięcej smaku. Dlatego po raz kolejny zaproponuję Wam przepis na dostępną całą zimę brukselkę - tym razem na surowo:- ) Wiem, że u nas nie jest popularny taki sposób jej serwowania, ale przecież to odmiana kapusty, a kapustę jada się w postaci surówek. Jeśli poszperacie w Internecie znajdziecie wiele ciekawych informacji o tym warzywie i jego wspaniałym wpływie na nasz organizm. Dla wszystkich, którzy starają się zgubić kilogramy zgromadzone przez zimę, interesująca będzie informacja, że 100 g brukselki zawiera tylko 30 kcal. Surówka bardzo nam smakowała i nawet mąż najlepszy, który nie tknie gotowanych „ping -pongów” , był mile zaskoczony smakiem:- )

Składniki na 4 porcje :
  • 100 g obranej brukselki
  • ok. 10 cm kawałek białej części pora
  • 1 duża papryka szpiczasta
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 

Dressing:
  • 2 łyżki oleju lnianego (lub oliwy)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 rozgnieciony ząbek czosnku
  • ¼ łyżeczki soli

Brukselki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plasterki. Pora, drobno posiekać, paprykę pokroić w krążki lub paski. Wszystko wymieszać w misce.
Wszystkie składniki dresingu dokładnie wymieszać, tak aby powstała emulsja.
Warzywa przed podaniem polać dresingiem.

Smacznego;- )

  


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz