3 lipca 2014

Jagodzianki z kruszonką

Pyszna drożdżówka z nadzieniem jagodowym z białą czekoladą
Jagodzianki z kruszonką
Zawsze miałam ochotę upiec jagodzianki, jednak moja nieufność do ciast drożdżowych odwlekała ten moment aż do dziś :- ) W końcu się odważyłam ku wielkiej radości  domowników – pyszne miękkie, świeże, rozpływające się w ustach. Zamiast mąki pszennej użyłam pełnoziarnistej orkiszowej i ku mojej radości słodkie bułeczki wyrosły i smakowały wyśmienicie. Kropką nad „i” jest dodatek do nadzienia jagodowego kostek białej czekolady – cóż wiadomo, że czekolada uszlachetnia każdą potrawę. W sezonie jagodowym słodkie  bułki z kruszonką to pozycja obowiązkowa:- )

Jak zrobić jagodzianki z kruszonką?

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej*
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki suszonych drożdży
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • ¾ szklanki mleka
  • ⅓ szklanki oleju rzepakowego

Mleko  podgrzać do temperatury ok. 40ºC, w misce wymieszać mąkę, cukier puder i cukier waniliowy, drożdże, sól. Do letniego mleka dodać olej rzepakowy i żółtka wymieszać łyżeczką. Płyn wlać do suchych składników w misce i  zagniatać ciasto przez ok. 3 – 4 minuty. Kiedy ciasto będzie elastyczne i nie będzie lepić się do rąk przełożyć je do miski, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na godzinę lub półtorej aż ciasto wyrośnie podwajając swoją objętość.

Kruszonka:
  • 2 łyżki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
Wymieszać masło, mąką i oba cukry do utworzenia kruszonki.

Nadzienie jagodowe:
  • ok. 1 ½ szklanki jagód
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 mały cukier waniliowy
  • 12 - 14  kostek czekolady
Dodatkowo:
  • 1 białko
  • 2 łyżki mleka
Jagody umyć, dokładnie osuszyć po czym zasypać  mąką ziemniaczaną i cukrem – delikatnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto raz jeszcze zagnieść i podzielić na 6 – 7 części. Każdą  części raz jeszcze lekko zagnieść, uformować płaski placek. Na środek każdego placka nałożyć po dwie łyżki jagód i 2 kostki białej czekolady. Skleić brzegi formując bułeczki.

Bułki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do  pieczenia i raz jeszcze odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut (bułki przykryć lnianą ściereczką).
Piekarnik rozgrzać do 170ºC z termoobiegiem lub 190ºC bez termoobiegu.
Wyrośnięte bułeczki posmarować rozbełtanym białkiem z 2 łyżkami mleka, posypać kruszonką. Wstawić do nagrzanego piekarniki i piec 15-20 minut do zarumienienia.

*zamiast maki orkiszowej pełnoziarnistej można użyć białą mąkę pszenną, wówczas jagodzianki będą delikatniesze

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Bake and taste 


Pyszna drożdżówka z nadzieniem jagodowym z białą czekoladą
Jagodzianki z kruszonką
Pyszna drożdżówka z nadzieniem jagodowym z białą czekoladą
Jagodzianki z kruszonką

Pyszna drożdżówka z nadzieniem jagodowym z białą czekoladą
Jagodzianki z kruszonką










Słodkie jagodowe lato

7 komentarzy :

  1. Uwielbiam jagodzianki! Wyglądają wspaniale! :))

    Pozdrawiam i zapraszam do siebie :) :
    teenkitchen-blog.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Ile kruszonki i jagód - mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne te jagodzianki. *.*
    A korzystając z okazji chciałabym Cię zaprosić do wzięcia udziału w moim konkursie! C:
    Wystarczy wysłać mi zdjęcie ulubionej letniej słodkości, a do wygrania jest fajny zestaw!
    Po więcej informacji zapraszam na bloga:
    http://tajnikismaku.blogspot.com/2014/07/konkurs-na-letnie-sodkosci-z.html
    Pozdrawiam. : )

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie pomyślałam o połączeniu białej czekolady z jagodami - koniecznie muszę to wypróbować! :)
    Przepis dodaję do akcji
    Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudownie wyglądają;))) Muszę w końcu wybrać się na jagody:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jagodzianki wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń