26 marca 2014

Ciasto wielowarstwowe

Pięknie prezentujące się ciasto wielowarstwowe, w smaku przypominające trochę sękacz, trochę babkę. Nie jest trudne, niestety wymaga sporo cierpliwości i czasu, idealne dla osób relaksujących się przy pieczeniu. Kolejno zapiekane warstwy waniliowa i kakaowa, wykładane do tortownicy co 2 – 3 minuty może zniechęcić, ale przygotowując ciasto na  wyjątkową okazję warto spędzić trochę czasu w kuchni. Jeśli poprosi się jeszcze o pomoc domowników, będzie to miło spędzony czas :- ) Myślę, że to dobry pomysł na wielkanocne ciasto, które świetnie zastąpi tradycyjną babę.

Składniki:
  • 250 g masła
  • 150 g mąki orkiszowej typ 700 (lub maki pszennej)
  • 100 g skrobi ziemniaczanej
  • 200 g cukru pudru
  • 7 jajek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej


Oddzielić białka od żółtek. Do osobnego naczynia przesiać obie mąki i dobrze je wymieszać. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Kolejno dodawać żółtka do masy dokładnie ucierając. Dodawać po łyżce przesiane mąki i dobrze zmiksować. Masę podzielić na dwie równe części, do jednej dodać przesiane kakao, a do drugiej esencję waniliową. Obie masy wymieszać oddzielnymi łyżkami. Białka ubić z solą na sztywną pianę. Pianę podzielić na pół i delikatnie połączyć część z ciastem waniliowym i część z ciastem kakaowym.
Piekarnik rozgrzać do 200˚C  z włączonym górną grzałką z funkcja grillowania. Tortownicę o średnicy około 20 cm (u mnie 22 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Nałożyć dwie łyżki kakaowej masy i rozprowadzić równo w tortownicy. Piec przez 2 – 3 minuty na górnej kratce, tak aby warstwa się ścięła. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozprowadzić dwie łyżki waniliowej masy. Piec przez kolejne 2 – 3 minuty. Postępować tak, aż obie masy się skończą. Warstwy powinny być bardzo cienkie, powinny jedynie przykrywać całą poprzednią warstwę.

Polewa czekoladowa:
  • 3 łyżki wrzącej wody lub mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki ciemnego kakao
  • 100 g masła

Dodatkowo:
  • czekoladowe kuleczki

Do garnka wlać wodę i wsypać cukier, podgrzać i dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone na małe kawałki masło, rozpuści. Zdjąć z ognia i wsypać przesiane kakao. Energicznie wymieszać (najlepiej rózgą) by powstała gładka, lśniąca polewa. Lekko wystudzić i udekorować ciasto.

Smacznego :- )

Źródło przepisu: Słodko-słony  


    



8 komentarzy:

  1. wygląda zjawiskowo. coś wspaniałego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowny pomysł. Koniecznie muszę wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie to wygląda, cierpliwa z Ciebie kobieta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie :) Tylko chyba właśnie cierpliwości by mi brakło ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. ten tort jest przepiękny!
    Nominuję Twój blog do Liebster Blog Award http://shabbyeat.pl/liebster-blog-award-2/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...