30 września 2013

Tęczowa sałatka wielowarstwowa


Sałatka warstwowa
Tęczowa sałatka wielowarstwowa
Nie wiem czy lubicie sałatki, ja za nimi przepadam. Latem uwielbiam wszelkie lekkie, zielone, skropione aromatyczną oliwą, pełne świeżych pachnących warzyw (np.: sałatkę ze szpinaku i suszonych pomidorów). Kiedy jednak na dworze zaczyna robić się zimno, mój organizm domaga się czegoś gotowanego, kolorowego, ze sporą porcją majonezu (oczywiście najlepiej domowego:- )). Bardzo lubię prezentowaną tu tęczową sałatkę wielowarstwową, niestety przygotowuję ją rzadko ponieważ to ogromna porcja, którą koniecznie trzeba się podzielić. Jeśli jednak planujecie rodzinne spotkanie idealnie ozdobi wasz stół i nakarmi niejednego głodomora:- )

27 września 2013

Cytrynek

Cytrynek ciasto biszkoptowe z brzoskwiniami
Cytrynek
Cytrynek, to obok Tortu Opera, jedno z ulubionych ciast rodzinnych, a ponieważ Junior miał niedawno imieniny, nadarzyła się okazja na upieczenie wielkiej blachy słodkości:- ) Delikatny biszkopt, brzoskwiniowa masa z kawałkami owoców, bita śmietana i maślane ciastka przykryte słodkokwaśnym lukrem. Ciasto niezbyt słodkie, idealne na rodzinne spotkania (wychodzi 30 kawałków). Cytrynek pięknie się prezentuje, łatwo kroi i smakuje chyba wszystkim:- ) Najlepiej przygotować go dzień przed podaniem, aby dobrze się schłodził, a ciastka zmiękły. Jeśli lubicie bardzo słodkie wypieki możecie dodać po 2 – 3 łyżki cukru do masy brzoskwiniowej i do bitej śmietany.

25 września 2013

Pieczeń rzymska

Pieczeń rzymska
Pieczeń rzymska smakowała nam podana na gorący obiad, ale jeszcze lepsza była na zimno. Idealnie sprawdziła się jako wędlina kanapkowa. Użyte do jej przygotowania dobrej jakości mięso i zioła sprawiły, że drugie śniadanie stało się bardzo aromatyczne. Polecam wszystkim, którym znudziły się sklepowe wędliny.

24 września 2013

Tort marchewkowy


Tort marchewkowy
Bardzo zasmakowały  nam ciasta z dodatkiem warzyw, piekłam już ciasto marchewkowe i  beztłuszczowe brownies z cukinią. Teraz przyszła pora na tort marchewkowy z kremem ananasowym, który przygotowałam na imieniny Juniora. Ciasto jest miękkie, wilgotne, puszyste i bardzo sycące. Jedyną wadą tego warzywnego przysmaku jest jego kaloryczność, z tym jednak można sobie poradzić aplikując sobie jako antidotum bardzo długi, jesienny spacer;- ) 

18 września 2013

Zupa dyniowa z soczewicą

Zupa dyniowa z soczewicą
dostaję kurczy
i jem wszystko, że aż furczy…
Rok temu rozpoczęłam przygodę z blogowaniem:- ) Przez ten czas wiele się nauczyłam, urozmaiciłam moja kuchnię, co doceniają domownicy, ale przede wszystkim sprawiło mi to dużo frajdy. Pierwszym przepisem, który się tu pojawił była receptura na aksamitną zupę dyniową.  Na pierwsze urodziny postanowiłam podzielić się pomysłem na kolejną zupę z dyni. Tym razem to jesienna, rozgrzewająca i sycąca zupa z czerwoną soczewicą i porem. Mam nadzieję, że przypadnie Wam ona do gustu:- )

17 września 2013

Gryczane ciasteczka imbirowe

Gryczane ciasteczka imbirowe
 Ciasteczka przygotowane z myślą o szkolnych podwieczorkach Juniora. Chrupiące, upieczone z mąki gryczanej z dodatkiem rozgrzewającego imbiru, cynamonu i kurkumy. Ciastka niezbyt słodkie, ozdobione odrobiną gorzkiej czekolady, zasmakowały nawet Mężowi Najlepszemu, który nie lubi kaszy gryczanej – przemycanie zakończone więc sukcesem:- )  Ciastka nie zawierają mąki pszennej i glutenu, idealne dla wszystkich, którzy unikają ich w swojej diecie. Chciałabym jeszcze wspomnieć, że na zdjęciu pojawia się ususzony liść palmowy, który dostałam od syna na imieniny. Junior często obserwuje jak robię zdjęcia potrawom, lubi mi pomagać, przestawiać, obracać, doradzać… Często widząc jakiś ładny talerz, miskę, łyżkę itp. pyta „Mamo, przydałoby ci się coś takiego na bloga?”:- ) Już kilka dni przed imieninami chodził za mną i powtarzał, że już wkrótce mój blog będzie ładniejszy i ciekawszy. Nie wiedziałam o co chodzi, aż do momentu otrzymania prezentu:- )

13 września 2013

Tarta brzoskwiniowa

Tarta brzoskwiniowa
Wspomnienie lata, gorącego słońca i wakacji… Kruche, delikatne ciasto, soczyste, słodkie brzoskwinie zanurzone w śmietankowej, aksamitnej masie,  przykryte chrupiącą pianką … Jedno z tych ciast, które znika w oka mgnieniu. Nie mogliśmy doczekać się, kiedy ta piękna tarta wystygnie. Gdy chwyciłam aparat i poinformowałam wygłodniałą rodzinę, że będę jeszcze fotografować, usłyszałam głośny krzyk zawodu:- ) W obawy przed domowym buntem, błyskawicznie zrobiłam kilka zdjęć, a ciasto oddałam w męskie ręce.

11 września 2013

Ketchup domowy


Ketchup domowy
Chwilami mam wrażenie, że nie zdążę zrobić wszystkich zaplanowanych przetworów, że za chwilę zabraknie soczystych owoców i dojrzałych warzyw... W głowie jeszcze kilka pomysłów, a czas ucieka:- ) Obieram, kroję, mieszam, gotuję, pasteryzuję… trochę trzeba się pomęczyć, żeby przetrwać zimę i wczesną wiosnę:- ) Nie ma jednak lepszego sposobu na zatrzymanie lata, jak zamknięcie go w słoikach.  Tym razem przepis na ketchup z dodatkiem jabłek, które nadają mu delikatności i słodyczy.  Jeśli podobnie jak ja jesteście w przetworowym transie, polecam przepisy na ajvar, paprykę konserwową, suszone pomidory, grzyby marynowane i ketchup śliwkowy.

4 września 2013

Zupa ze świeżych pomidorów i gruszek


Pomidorówka to jedna z ulubionych zup Juniora (to chyba taka zupa lubiana przez wszystkich:- )). W zimie przygotowuję ją ze sklepowych koncentratów, pomidorów z puszki lub domowych przecierów. Jednak gdy stragany uginają się pod ciężarem dojrzałych, soczystych, pachnących owoców i warzyw, przygotowuję zupę ze świeżych pomidorów. To wersja zmodyfikowanej klasycznej zupy, z dodatkiem gruszek i korzenia pietruszki, które łagodzą kwaśny smak pomidorów. Zupa świetnie smakuje z lanymi kluskami, ale można ją podać z ryżem lub makaronem.


Składniki (dla 4 – 6):
·       1 ½ l rosołu domowego
·       1 kg dojrzałych pomidorów np.: polnych*
·       2 gruszki
·       2 ząbki czosnku
·       1 duża pietruszka
·       sól, pieprz
·       świeży tymianek lub natka pietruszki

Składniki na lane kluski**:
·       1 jajko
·       2 – 4 łyżek mąki orkiszowej typ 700
·       szczypta soli

Pomidory umyć, sparzyć wrzątkiem. Zdjąć skórki, pokroić na ćwiartki, usunąć szypułki. Gruszki obrać, usunąć gniazda nasienne. Pietruszkę pokroić na drobne kawałki. Pomidory, gruszki, pietruszkę, czosnek włożyć do garnka, zalać rosołem (najlepiej domowym) i gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować, przetrzeć przez sito (aby usunąć pestki). Zupę doprawić solą pieprzem i świeżym tymiankiem.

Z jajka i mąki przygotować ciasto o konsystencji budyniu. Na gorącą zupę kłaść, wg uznania, małe lub większe kluski. Gotować do momentu wypłynięcia kluseczek na powierzchnię.

Zupę podawać posypaną świeżym tymiankiem.

* po sezonie można użyć pomidorów z puszki
** zupę dzielę na dwie porcje, jedną zamykam w słoiku, drugą zaciągam lanymi kluskami (porcja dla 2 – 3 osób)

Smacznego:- )


1 września 2013

Drożdżówki z makiem


Pyszne, zdrowe, śliczne, domowe drożdżówki z makiem – idealne na niedzielne popołudnie:- ) Łatwe do przygotowania, choć jak to bywa z ciastemi drożdżowymi potrzebny jest czas…  Jeśli nie przepadacie za makiem możecie przygotować je z dżemem, serem lub prażonym jabłkiem. Chciałabym  jednak zachęcić wszystkich do wprowadzenia ziarenek makowych do codziennej diety. Ostatnio szukając informacji o produktach bogatych w wapń, wyczytałam, że są one prawdziwą skarbnicą tego pierwiastka (a także żelaza i magnezu). 100g maku dostarcza ponad 1440 mg wapnia(!), to blisko 150% dziennego zapotrzebowania. Do przygotowania masy makowej użyłam także migdałów (340 mg/100 g), fig (203 mg/100 g), suszonychmoreli (140 mg/100g) – chyba nikogo nie muszę przekonywać, że te drożdżówki to samo zdrowie:- ) 

Składniki na ciasto (12 – 13 drożdżówek):
·       500 g mąki orkiszowej typ 700
·       100 g masła
·       ½ szklanki cukru
·       3 łyżeczki suszonych drożdży
·       1 szklanka mleka zwierzęcego lub roślinnego
·       szczypta soli

Dodatkowo:
·       1 jajko do posmarowania drożdżówek przed pieczeniem
·       1 łyżka wody

Składniki na masę makową*:
·       ok. 250 g maku
·       ok. 250 – 300 g ulubionych bakalii (migdały, orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, suszoną żurawinę, figi, daktyle, morele, śliwki, kandyzowaną skórkę pomarańczową itp.)
·       1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub cukru z wanilią
·       1 łyżka likieru Amaretto
·       1 – 2 łyżki (lub więcej) miodu

Składniki na lukier:
·       5 – 5 łyżek cukru pudru
·       3 – 4  łyżki soku z cytryny


Przygotować masę makową. Mak zalać wrzątkiem (można użyć gorącego mleka) ok. 1 cm nad powierzchnię nasion. Pozostawić do napęcznienia na 2 – 3 godziny (najlepiej mak zostawić na całą noc). Mak przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa (ewentualnie można go zmiksować blenderem). Rodzynki sparzyć gorącą wodą. Do masy makowej dodać pokrojone suszone owoce i orzechy. Masę doprawić likierem Amaretto, ekstraktem z wanilii i miodem. Całość dokładnie wymieszać.

Masło rozpuścić w garnku, lekko ostudzić, dolać mleko. Płyn powinien być ciepły, ale nie gorący.

Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, suche drożdże i cukier – wymieszać. Dodać ciepłe masło z mlekiem i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto.  Ciasto przykryć bawełnianą ściereczką  i odstawić  na 1  - 1 ½ godziny do wyrośnięcia.

Ciasto wyłożyć na stolnicę  i chwilę wyrabiać, aby pozbyć się bąbli powietrza. Ciasto wałkować na kształt prostokąta (ok. 30  x 50 cm). Na cieście rozłożyć masę makową, zwinąć  ciasto jak na strudel lub jak na makowca. Ciasto pokroić w 3,5 – 4 cm plastry. Każdy plaster docisnąć trzonkiem łyżki w środku tak, aby drożdżówki przyjęły charakterystyczny kształt. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odległości około 4 cm od siebie. Przykryć ściereczką odstawić na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzać do temperatury 190ºC. Drożdżówki przed pieczeniem posmarować jajkiem rozbełtanym z 1 łyżką wody. Piec około 20 – 25 minut, aż nabiorą złotego koloru. Wyjąć z piekarnika  i  studzić na kratce.

Przygotować lukier. Do miski wlać sok z cytryny, stopniowo dodawać przesiany cukier puder intensywnie mieszając (można zrobić to mikserem). Cukier dodawać do momentu powstania lejącej, błyszczącej polewy. Ciepłe drożdżówki polać lukrem.

*oczywiście można użyć gotowej masy makowej, przy zakupie należy zwrócić tylko uwagę czy masa zawiera mak:- )

Smacznego:- )