19 kwietnia 2013

Błyskawiczne ciasteczka owsiano – kokosowe

Czasami przychodzi taka straszna chęć na coś słodkiego, że nie można się jej oprzeć. Zamiast sięgać po paczkę kupnych ciastek, proponuję upiec je samodzielnie w domu.  Prezentuję dziś łatwy przepis na błyskawiczne ciasteczka owsiano – kokosowe. Przygotowuje się je bardzo szybko, a efektem są nieziemskie w smaku ciastka. W dodatku te słodkości są stosunkowo zdrowe, zawierają sporą dawkę błonnika z płatków owsianych, kokos i mąkę żytnią Świetnie nadają się jako przekąska na drugie śniadanie lub jako dodatkowa dawka energii w czasie wiosennych pieszych lub rowerowych wypraw. Ciastka są wciągające i trudno się im oprzeć, rozpływają się w ustach, są miękkie z wyczuwalnymi kawałkami kokosa i płatków owsianych :- )Jeśli chcecie żeby były bardziej chrupiące, wystarczy mocniej je spiec w piekarniku.

Składniki (ok. 27 sztuk):
·       ⅓ szklanki cukru trzcinowego
·       1 szklanka wiórków kokosowych
·       1 szklanka płatków owsianych
·       ½ szklanki mąki żytniej typ720
·       szczypta soli
·       100 g masła śmietankowego
·       2 łyżki miodu
·       1 płaska łyżeczka sody rozpuszczonej w 2 łyżkach wrzątku

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180ºC.
W misce zmieszać płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę żytnią  i cukier. W garnku rozpuścić masło i miód. Ciepłe płynne składniki przelać do sypkich, dodając sodę rozpuszczoną w dwóch łyżkach wrzątku. Całość dokładnie mieszać do momentu  powstania jednorodnej masy. Z ciasta lepić kulki wielkości orzecha włoskiego, rozpłaszczać ręką i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Ciastka piec na złoto przez ok. 8 – 10 minut. Ciasteczka wyjąć z piekarnika, chwilę poczekać, aż stwardnieją po czym wystudzić na kratce.

Smacznego:- )

Źródło przepisu: Maluta piecze 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...